Calles blogg

Calles blogg

SM 2014 i Umeå

BloggenPosted by Calle Wed, August 06, 2014 11:53:45



Calle skulle köra SM för första gången och vi åkte redan på fredag den 25 juli, vi åkte tillsammans med familjen Sonesson och Karlsson och stannade i Borlänge för första stoppet, där tränade vi sen på lördagen. På eftermiddagen åkte vi vidare till Gävle, där mottogs vi väldigt generöst, Wandin tog emot oss, lät oss campa på banan och öppnade upp så vi hade tillgång till både toaletter, duschar och el, stort Tack till Wandin och Gävleklubben för detta smiley I Gävle anslöt även familjen Ericsson.



På söndag så tränade killarna då på Gävlebanan, våra medresenärer som tävlar i MKR har kommande tävlingar där så av det skälet blev dessa banor utvalda för vårt besök, vi lämnade sedan Gävle på eftermiddagen och åkte några mil förbi Höga Kusten bron mot Umeå, där hittade vi en underbar rastplats som mer såg ut som en liten camping, med stora grönytor att ställa upp vagnarna på, toaletter och badstrand, här anslöt familjen Sjöberg och övernattade med oss. Sen for vi vidare mot Umeå på måndag morgon.

Vi hade blivit förvarnade om att campingen på Umeåbanan hade en del kvar att önska, det visade sig även att vi inte fått campingplatser brevid varann som vi lämnat önskemål om, men det löste sig ändå. Vi campade på någon slags barkflis och det blev otroligt skitigt av detta underlag och luktade märkligt, men depåområdet var bra och personalen vi mötte var väldigt trevliga, så det uppvägde campingen. Det enda riktiga minuset var att det var väldigt begränsat med duschar som stängdes av pga att man fick stötar från dem och sen öppnades igen, man visste aldrig om vi skulle få duscha eller inte från dag till dag.



På tisdag var det sedan fri träning, det gick upp o ner för Calle tidsmässigt i dessa, Magnus och Bengt Skärås som hjälpte Mange att meka åt Calle hela SM, passade på att testa olika inställningar på chassit när det nu fanns gott om tid mellan Calles träningspass och många dagar att testa på.



På onsdag var det obligatorisk träning, även denna dag var upp o ner med fortsatta tester av chassit och dess inställningar.

Torsdag, nu började SM på allvar, i träning 1 hade Calle 21 plats tidsmässigt och var inte nöjd själv, mekanikerna jobbade på och i träning 2 kom han på 17 plats och var betydligt nöjdare. Magnus och Bengt passade även på att låta Calle träna in ett nytt sätt att köra karten, vilket var jobbigt i början för Calle men när det satte sig var han riktigt nöjd själv också.

Julle Ljungdahls pappa Jörgen lät oss få låna ett pedalställ och testa, och det gjorde stor skillnad för Calle då han nådde fram bättre till pedalerna, detta fick vi låna till tidskörningarna och Magnus o Bengt slet för att "bygga" om karten med dessa. Tidskörningen gick helt OK men Calle tyckte att han skruvade bort sig med förgasaren, Mange misstänkte att det kunde vara förgasaren istället som strulade och den lämnades till Ward över natten för genomgång.


Fredag, Warm-up fick köras med regndäck då det regnat rejält på natten.
kval 1: Började med en otäck startkrasch med en voltande kart där föraren flög ur karten, resten av gänget fick slow skylt och när omstarten sen gick så gick starten utan att förarna var ordentligt samlade, Calle hade stor lucka till ledet och tappade på detta vis i starten men körde sedan upp sig och kom på 14 plats från sin 21 startplats vilket han var mycket nöjd med.

Kval 2: Karten gick riktigt bra, nu verkade både Mekanikerna ha hittat rätt inställningar som passade Calle och Calle själv var riktigt nöjd med karten, Calle startade även dettta kval på en 21 p och kom in på plats 15, nöjda killar.



Lördag och finaldag !!! När Magnus ska starta karten inför Warm-up så bara vrålar motorn, Magnus försöker på alla sätt få av den, I Wardbussen står Andreas Fasberg och en annan kille och de rusar fram till Calles kart och tar över sökandet efter felet, det visar sig snart att någon har varit till vårt tält under kvällen/natten och skruvat förgasaren åt pipan smiley Det är sånt man inte vill ska hända, att någon vill sabotera för ett barn som ska tävla, nu lyckades dessa killar hitta det snabbt och Calle kunde köra ut på sin Warm-up, det både såg och kändes bra men ändå räckte tiden bara till en näst sista tid, vilket förvånde både Calle och Magnus.

Sedan var det dags för Förfinalen: I starten surar Calles kart och han tappar omgående placeringar, från startplats 15 till 22 plats, men han kör slutligen upp sig till en 17 plats och kommer in jättenöjd.

Nu äntligen dags för Final !!!!

Jag sitter på läktaren brevid där de kör ut med kameran i högsta hugg och nerverna utanpå kroppen, letar efter Calles svenska flagga som han har bakpå hjälmen när förarna kör ut men ser den inte, tittar in mot startgridden och där står två kartar kvar som inte startat, den ena är Calle, det vimlar av mekaniker runt de båda som försöker hjälpa till att starta dem, Calle får hjälp av Wardmekanikern Chicco, som konstaterar att hans kart inte får någon gnista, någon hivar fram ett nytt tändstift, vi vet tyvärr inte vems det var, men stort TACK och säg till så vi kan återgälda det, Calles kart kommer ut först av de två och de har fått ett nytt mastervarv vilket gör att Calle hinner ikapp dem och kan starta. Calle kör sitt bästa race under hela veckan och kommer starkt redan från start, han avancerar upp till en 11:e plats och det ser riktigt lovande ut, då ska han göra en justering av förgasaren för att få lite extra kraft och det blir fel, istället tappar han fart och många kartar passerar honom innan han lyckas få till rätt inställning, han ligger då kring 22 plats, men fortsätter kämpa och nu har han fått rätt fart i karten igen och lyckas ta sig till en 15 plats över mållinjen i sin första SM final, Calle är nöjd, han vet varför han tappade placeringar och är nöjd över att han lyckades fixa till den felaktiga inställningen och återta några platser, mekanikerna är nöjda, de har gjort en fantastiskt jobb att hitta den optimala inställningen på chassit och lyckats bra då även Calle känner skillnad.



Vi har haft en fantastiskt stöd under hela SM veckan av Bengt Skärås, hela Ward-teamet och deras proffsmekaniker, Richard Hall som vanligt och som även lånade ut andra fälgar till oss att testa. STORT TACK TILL ALLA ER !!!!
En fantastiskt rolig och lärorik vecka !!!

Tack även till alla goa kartingfamiljer för trevligt sällskap under veckan och till alla funktionärer som jobbade på SM. // Anne Ahlin