Calles blogg

Calles blogg

Aspen Cup-Uddevalla !

BloggenPosted by Calle Mon, September 22, 2014 09:23:48
Helgen 20-21 september var det dags för näst sista Aspen tävlingen, den gick i Uddevalla, en bana Calle inte kört på sen någon av hans allra första Cadetti tävlingar, så det är 7 år sen med en betydligt mindre kart smiley


Normalt sett försöker vi alltid åka på torsdagkvällarna till tävling så vi hinner delta i träningen på fredagen före tävling, framförallt när det är nya banor för Calle och Magnus. Denna gången gick det inte eftersom vi inte kunde ta ledigt från våra jobb denna fredag. Så det blev rätt in i tävlingen på söndag på ny bana utan att de hunnit testa inställningar eller lära känna banan innan.Vi valde att inte tävla i SKCC tävlingen på lördagen eftersom vi inte kört någon av deras tävlingar tidigare och det var den sista SKCC för året. Vi fick därför en ledig dag att kolla finalerna i lugn och ro.

På söndag var det dags för Calles tävlingsdag, det var endast tre klasser som tävlade i Aspen denna dag, KZ2, J60 och KFJ, så det blev väldigt lite tid för Magnus, mellan heaten att fixa karten om något hände eller gick sönder.

Första träningen gick helt OK med de förutsättningar Magnus och Calle hade att inte ha hunnit prova på banan alls. Calle fick en 12:e tid av 20 förare.

Andra träningen, efter 1,5 varv ser jag att Calle börjar titta på karten och känna på sidoboxarna, något är fel och han kör in i depån igen på sitt tredje varv. Magnus är i tältet och håller på att skifta däck till andra fälgar, vi tar karten till tältet och Calle säger att det är något fel med chassit och upptäcker själv att en hubb på höger bakdäck är trasig och bakdäcket sitter löst......tur att han avbröt i tid. MEN det blev alltså ingen möjlighet till en andra träning utan nästa är tidskörningen smiley

Tidskörningen, Calle åker ut på nya däck, och när han börjar komma igång så har han bra fart i karten, kommer ifatt en klunga på 4 kartar och tar sig först förbi den ena men ser att det tar för mycket tid att försöka ta sig förbi även de andra så han släpper istället, för att släppa lucka till allihop, tyvärr släpper han för liten lucka så han kommer alldeles för snabbt ifatt dem igen och hinner inte sätta någon bra tid, får en 15:e tid i totalen.Heat 1, nu startar Calle på en 15;e plats och det ser bra ut han lyckas plocka 4 platser och kommer in på en 11:e plats.

Heat 2, startar på 15:e plats även i detta heat och kommer in på en 13:e plats.

Förfinalen, nu får han starta på en 11:e plats och det känns bra och förhoppningen är stor att han ska kunna plocka ytterligare några placeringar inför finalen, han har bra fart i karten och ligger på omkörning, tar en placering och jagar vidare då vi helt plötsligt ser att han viker av ut på gräset på 3:e varvet och bryter racet smiley När han kommer in visar det sig att han har fått gashäng, det är en fjäder som har gått av, och Ward har ingen sån fjäder kvar så Magnus tvingas byta förgasare och nu blir det lite stressigt eftersom det är så kort tid mellan heaten.

Den nya förgasaren är ju inte Calle van vid med hur han ska ställa in, tror att det var ett annat märke än den han brukar köra med, men det var bara att åka ut och göra det bästa möjliga av situationen.

Final, eftersom Calle fick bryta i förfinalen så fick han starta på en 19 plats av 20, i sista startled, och det kunde ju bara gå bättre resonerade vi smiley Calle var lite obekväm med att han hade fått byta förgasare och redan på mastervarvet såg vi att han hade problem och höll på och mixtrade med förgasarinställningen, hittade inte rätt på den nya, när starten väl gick så kom han igång, först såg det segt ut men efter några varv verkade han hitta rätt på inställningen och hade bra fart och han körde upp sig som bäst från 19:e till 11:e plats men på någon av de sista varven av 16 varv totalt så tappade han en plats och kom över mållinjen på plats 12 smiley

Magnus och jag tyckte att han skulle vara nöjd med det resultatet eftersom inget hade gått deras väg denna dag:

Calle hade ingen möjlighet till att testa banan och Mange att hitta rätt drevning o inställningar innan tävlingsdagen.
Endast en träning hann de ju med pga tekniska problem.
Calle fick dessutom bryta i förfinalen återigen pga tekniska problem.


Det var svårt att få Calle att inse att han inte kan jämföra dagens tävling med de andra han kört där han haft en hel dag på sig att träna och Magnus fått prova sig fram med inställningar innan tävlingsdagen. Tävlingarna vi kört i år ligger långt ifrån vår hemort vi har haft mellan 4-6 timmars bilresa till de tävlingar vi kört i år i KFJ så vi har inte åkt och tränat någon helg innan heller på de banor han ska tävla på under säsongen.

Nästa tävling blir vår sista för säsongen, vi var inbokade på sista Aspen i Borås till kommande helg, men troligen hoppar vi över den och satsar på Grand Final i Kristianstad istället, Calle och Magnus bestämmer slutligen.
Grand Final går helgen 4-5 oktober.

// Anne Ahlin